Δευτέρα

Οι νικητές των 84ων βραβείων Όσκαρ!



Το “The Artist” του Γάλλου σκηνοθέτη Μισέλ Αζαναβίσιους κυριάρχησε στα φετινά Όσκαρ αποσπώντας πέντε βραβεία στις βασικές κατηγορίες, ενώ η ταινία “Hugo”, που είχε τις περισσότερες υποψηφιότητες, απέσπασε ισάριθμα βραβεία.

Η παιδική περιπέτεια του Μάρτιν Σκορσέζε πήρε τα βραβεία για την Καλλιτεχνική Διεύθυνση, τη Φωτογραφία, τα Καλύτερα Ειδικά Εφέ, τον Καλύτερο Ήχο, και τα Καλύτερα Ηχητικά Εφέ.
Το “Hugo” είχε τις περισσότερες υποψηφιότητες, 11 στον αριθμό, ωστόσο το “The Artist”, με 10 υποψηφιότητες, μια ωδή στην εποχή του βωβού κινηματογράφου, κυριάρχησε, όπως αναμενόταν, στις σημαντικότερες κατηγορίες.

Η Μέριλ Στριπ πήρε το βραβείο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία “Η Σιδηρά Κυρία” (The Iron Lady), στην οποία υποδύεται τη βρετανίδα πρώην πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ.
Η ίδια ταινία πήρε, επίσης, το βραβείο για το Καλύτερο μακιγιάζ των Μαρκ Κουλιέρ και Τζ. Ρόι Χίλαντ.
Είναι το τρίτο Χρυσό Αγαλματίδιο που παίρνει η Στριπ και το πρώτο έπειτα από 30 χρόνια, αν και έχει το ρεκόρ με 17 υποψηφιότητες για το πιο ποθητό βραβείο στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Η Οκτάβια Σπένσερ πήρε το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην αυθάδη οικιακή βοηθό στο φιλμ “Οι Υπηρέτριες” (The Help), που απεικονίζει ιστορίες μαύρων Αφρο-αμερικανίδων που δούλευαν για πλούσιες λευκές οικογένειες στον Μισισιπή την πρώιμη εποχή του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων.

Η 39χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός, η οποία θεωρείτο το φαβορί, δεν ήταν ποτέ πριν στο παρελθόν υποψήφια για Όσκαρ.

Στον Κρίστοφερ Πλάμερ απονεμήθηκε το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία “Οι Πρωτάρηδες” (Beginners) σε σκηνοθεσία Μάικ Μιλς, όπου υποδύεται έναν γηραιό άνδρα, ο οποίος αποκαλύπτει και αποδέχεται την ομοφυλοφιλία του.
Έτσι, ο 82χρονος καναδός Πλάμερ, βετεράνος κινηματογραφικός και θεατρικός ηθοποιός, έγινε ο γηραιότερος ηθοποιός που έχει βραβευθεί ποτέ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Ήταν υποψήφιος μόνο μια φορά στο παρελθόν.

Η ταινία “Ένας Χωρισμός” (A Separation) σε σενάριο και σκηνοθεσία του ιρανού Ασγάρ Φαρχαντί πήρε το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας. Είναι η πρώτη ιρανική ταινία που λαμβάνει βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας.
Η ταινία πραγματεύεται το διαζύγιο ενός ζευγαριού και θίγει τις παραδόσεις, τις σχέσεις ανδρών-γυναικών και την λειτουργία της δικαιοσύνης στο σύγχρονο Ιράν.
Θεωρείτο φαβορί στην κατηγορία, αφού απέσπασε αρκετά βραβεία στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι η δεύτερη ιρανική ταινία που έλαβε υποψηφιότητα για το βραβείο αυτό της Αμερικανικής Ακαδημίας και η πρώτη που κερδίζει.

Ο σκηνοθέτης Φαρχαντί, παραλαμβάνοντας το βραβείο, δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή μας βλέπουν πολλοί Ιρανοί σε όλο τον κόσμο και φαντάζομαι ότι θα είναι πολύ χαρούμενοι».

Ο Γούντι Άλεν πήρε το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία “Μεσάνυχτα στο Παρίσι” (Midnight in Paris), ενώ το βραβείο Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου μοιράστηκαν οι Αλεξάντερ Πέιν, Νατ Φάξον και Τζιμ Ρας για την ταινία “Οι Απόγονοι” (The Descendants).

Το βραβείο για το Καλύτερο Μοντάζ πήραν οι Άνγκους Ουόλ και Κερκ Μπάξτερ για το φιλμ “Το Κορίτσι με το Τατουάζ” (The girl with the dragon tattoo) σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ και το βραβείο για το Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι πήρε ο Μπρετ Μακένζι για το “Man or Muppet” (στην ταινία The Muppets).

Το “Rango” πήρε το βραβείο Καλύτερης ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, ενώ στην ταινία “Undefeated”, σε σκηνοθεσία Ντάνιελ Λίντσεϊ και Τ. Τζ. Μάρτιν, απονεμήθηκε το βραβείο για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ.

Στις λιγότερο προβεβλημένες κατηγορίες, το βραβείο για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους πήρε το “Saving Face” της τιμημένης με Emmy πακιστανής δημοσιογράφου Σαρμίν Ομπάιντ-Τσινόι και του αμερικανού Ντανιέλ Τζανγκ, ένα φιλμ με θέμα τις γυναίκες-θύματα επιθέσεων με οξύ στο Πακιστάν.

Το βραβείο για την Καλύτερη ταινία Κινουμένων Σχεδίων μικρού μήκους το “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore”, σε σκηνοθεσία Ουίλιαμ Τζόις και Μπράντον Όλντενμπεργκ, ενώ το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους έλαβε το φιλμ “The Shore”, σε σενάριο και σκηνοθεσία Τέρι Τζορτζ.

Η 84η τελετή των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, με παρουσιαστή τον βετεράνο Αμερικανό κωμικό Μπίλι Κρίσταλ, μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά σε πάνω από 200 χώρες.

Ο κατάλογος των νικητών των βραβείων Όσκαρ:

Καλύτερη ταινία: “The Artist”
Α’ Γυναικείος Ρόλος: Μέριλ Στριπ για την ταινία “Η Σιδηρά Κυρία”
Α΄ Ανδρικός Ρόλος: Ζαν Ντιζαρντέν για την ταινία “The Artist”
Β΄ Γυναικείος Ρόλος: Οκτάβια Σπένσερ για την ταινία “Οι Υπηρέτριες”
Β΄ Ανδρικός Ρόλος: Κρίστοφερ Πλάμερ για την ταινία “Οι Πρωτάρηδες”
Καλύτερη σκηνοθεσία: Μισέλ Αζαναβίσιους για την ταινία “The Artist”
Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων: “Rango”
Καλύτερο πρωτότυπο σενάριο: “Μεσάνυχτα στο Παρίσι”
Καλύτερο διασκευασμένο σενάριο: “Οι Απόγονοι”
Καλύτερη διεύθυνση: “Hugo”
Καλύτερη Φωτογραφία: “Hugo”
Καλύτερα κουστούμια: “The Artist”
Καλύτερο ντοκιμαντέρ: “Undefeated”
Καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους: “Saving Face”
Καλύτερο μοντάζ: “Το Κορίτσι με το τατουάζ”
Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία: “Ένας Χωρισμός”
Καλύτερο μακιγιάζ: “Η Σιδηρά Κυρία”
Καλύτερη πρωτότυπη μουσική: “The Artist”
Καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι: “Μan or Muppet”
Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους: “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore”
Καλύτερη ταινία μικρού μήκους: “The Shore”
Καλύτερος ήχος: “Hugo”
Καλύτερα ηχητικά εφέ: “Hugo”
Καλύτερα οπτικά εφέ: “Hugo”

Πηγή : nooz.gr